SLOTCONCERT – Maandag 21 mei 2018
Leidse Hofjesconcerten 10-jarig Jubileum
Stadsgehoorzaal Leiden, Breestraat 60
Bernd Brackman, Maurice van Schoonhoven & Mokum Symphony (o.l.v. Joan Berkhemer)
Meesterpianisten Bernd Brackman en Maurice van Schoonhoven zullen samen met het Mokum Symphony het publiek in de Stadsgehoorzaal Leiden betoveren en meevoeren in de onvervreemdbare wereld van melancholie en uiterste virtuositeit van Rachmaninov.
Sergej Rachmaninov (1873-1943) was een Russisch componist, pianist, dirigent en muziekpedagoog. Hij geldt als een van de belangrijkste pianisten van de 20e eeuw en was als componist voortzetter van de Russische romantiek. Tot zijn bekende werken behoren het tweede en derde pianoconcert, de prelude in cis mineur uit Morceaux de Fantaisie, zijn tweede symfonie en Rapsodie op een thema van Paganini. Sergej Rachmaninovs muziek wordt gekenmerkt door grootse melodieën, virtuoos pianospel en weelderige orkestraties. Zijn studie aan het conservatorium van Moskou bereidde hem in de eerste instantie voor op een leven als concertpianist, maar ook als jonge componist bleek hij uitermate begaafd.
Programma:
-
16:30 – 17:10 – Derde Pianoconcert in d mineur opus 30 door Maurice van Schoonhoven | 40 min.
-
17:10 – 17:30 – Pauze | 20 min.
-
17:30 – 18:10 – Tweede Pianoconcert in c mineur opus 18 door Bernd Brackman | 40 min.
-
18:10 – 19:30 – Borrel, muzikaal omlijst met Black Tie Trio | 80 min.
Maurice van Schoonhoven en Bernd Brackman Mokum Symphony (o.l.v. Joan Berkhemer)
Bernd Brackman
De pianist Bernd Brackman (1960) begon zijn pianostudie op vierjarige leeftijd bij zijn moeder Frieda Brackman-Hoogerwerf. Hij vervolgde zijn opleiding bij de bekende Jaap Spaanderman, bij wie hij studeerde tot het behalen van zijn gymnasiumdiploma in 1978. In deze periode wijdde hij zich eveneens intensief aan de studie van harmonie, contrapunt, analyse en compositie en won tussen 1971 en 1975 vier keer het Jeugd Muziek Concours voor Noord-Holland. Hierna studeerde hij bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar hij in 1985 met groot succes afstudeerde. Sindsdien treedt hij veelvuldig op als solist en kamermuziekspeler in binnen- en buitenland. Daarnaast begeleidt hij talentvolle jonge musici op het podium.
Maurice van Schoonhoven
Maurice van Schoonhoven (1984) studeerde bij Bernd Brackman in Amsterdam, bij Maria João Pires in Portugal, en
in Berlijn bij de Russische pianiste Elena Richter, voormalig assistent van de vermaarde Heinrich Neuhaus. Masterclasses
volgde hij onder andere bij Jan Wijn, Mikhail Voskresensky, Emanuel Ax, Wibi Soerjadi, Stephen Kovacevich, Jan Marisse Huizing
en Leslie Howard. Dit werd met allerlei prijzen bekroond: zo won hij in 2001 de Rotterdamse Pianodriedaagse, in 2002 het vermaarde Königin Sophie Charlotte Concours in Duitsland, en in 2004 het Theater aan de Paradeconcours te Den Bosch. Hij speelt veelvuldig in binnen- en buitenland. Zo voerde hij in 2003 het Dubbelconcert van Mozart uit met Hannes Minnaar en nam hij een cd op met werken van Jan van Amerongen. Zijn repertoire is breed, met een accent op de grote romantische pianoliteratuur.
Mokum Symphony
Mokum Symphony bestaat sinds 2015 en verzorgt op meerdere locaties kamermuziek- en symfonische concerten, in combinatie met masterclasses, lezingen. Het Mokum Symphony opent de poort naar het verleden door zich te laten inspireren door de zielvolle speelstijl van de periode 1900-1940. Net als dichters, schrijvers, beeldende kunstenaars, componisten, architecten en zelfs auto-ontwerpers kunnen ook uitvoerende musici waardevolle uit beeld verdwenen stijlen uit het verleden toepassen om hun eigentijdse kunstvorm te verrijken. Mokum Symphony toonde met het geven van kamermuziek- en symfonische concerten, masterclasses en lezingen aan, dat het musiceren met gebruikmaking van die bepaalde vooroorlogse stijlelementen het muziekmaken persoonlijker, vrijer, zangeriger en avontuurlijker maakt. Het gevoel, de emotie, de klankkleur staan daarbij centraal. De communicatie en verbondenheid met het publiek heeft veel baat bij deze speelstijl. De grootste inspiratie voor Mokum Symphony is het op historische opnames vastgelegde erfgoed van dirigent Willem Mengelberg. (1871-1951)
LINK: http://www.leidsehofjesconcerten.nl/slotconcert.html